Select Page

Vaikka Suomi nähdään yleisesti ottaen hyvin tasa-arvoisena maana, ei se pidä paikkaansa kaikilta puolilta. Erityisesti varakkuudessa suomalaisissa on erittäin suuria eroja – toiset meistä elävät kadulla ja toiset taas valtavissa kartanoissa. Rikkaita sukuja on ollut aina, niin myös Suomessa ja esittelemme sinulle viisi Suomen rikkainta sukua.

 

Herlinin suku

Herlinin suku on yksi Suomen kaikkien aikojen varakkaimpia sukuja. Monet tutkijat ovat arvioineet suvun olevan mahdollisesti sekä suhteellisesti että absoluuttisesti Suomen historian varakkain suku. Tämän suvun omistuksessa on monia Suomen suurimpia yhtiöitä, joko kokonaan tai osaksi.

Kone, tuo maailmanlaajuisesti erityisesti hissien ja liukuportaiden valmistajana tunnettu yhtiö, on yksi näistä. Kone on ollut Herlinin suvussa jo vuosia ja on siirtynyt isältä pojalle. Tällä hetkellä Koneen toimitusjohtajana on Antti Juhani Herlin, joka toimi aiemmin yhtiön pääjohtajana. Mies on miljardööri ja tällä hetkellä koko Suomen rikkain henkilö. Myös Antin isä, Pekka Herlin, isoisä Heikki H. Herlin sekä isoisoisä Harald Herlin olivat Koneen omistajia ja johtajia.

Kone ja Herlinin suku on päässyt pitkälle taipumattomalla asenteella ja määrätietoisella johtajuudella. Antti Herlinin ansiotulot olivat vuonna 2007 noin 2,5 miljoonaa euroa, ja hän on toiminut myös monien muiden yhtiöiden puheenjohtajina. Antti on listattu myös Forbesin maailman rikkaimpien henkilöiden listalle sijalle 437 (vuonna 2013).

Herlinin suku omista myös suuren osan Cargotec Oyj:stä. Cargotec Oyj:n hallituksen puheenjohtajana toimii Ilkka Herlin, joka on Pekka Herlinin poika. Myös Niklas Herlin, Pekan poika, työskentelee Cargotecin piirissä toimittajana ja kustantajana. Ilona Herlin, poikien sisko, on Cargotecin suuromistaja sekä kielitieteilijä. Jussi Herlin, Antin poika, on Kone Oyj:n hallituksen jäsen. Hanna Herlin on Kone Säätiön asiamies ja hallituksen puheenjohtaja.

 

Fazerin suku

Jokainen suomalainen tunnistaa Karl Fazerin, tuon ihanan suomalaisen suklaan isän. Fazerin suku on yksi Suomen varakkaimpia, sillä Suomen suosituimman makeistehtaan ja -merkin lisäksi suvulla on omistuksessaan musiikkialan yritys, joka valmistaa muun muassa pianoja. Fazer tuottaa muun muassa leipomo- ja ruokapalveluajan tuotteita, ja vie tuotteitaan jopa 40 maahan. Kahviloita, ravintoloita, leipomoita ja makeistehtaita omistava Fazer oli alun perin perheyritys, muttei enää ole Fazerin suvun omistuksessa. Silti suku on jäänyt erittäin varakkaaksi ja tällä hetkellä Fazerin toimitusjohtajana toimii Christoph Vitzthum.

 

Hartwallin suku

Hartwall tunnetaan Suomessa yhtenä maamme suurimmista juomanvalmistajista. Hartwallin perusti aikoinaan Viktor Hartwall yhdessä Adolf von Bonsdorffin kanssa vuonna 1832. Ensiksi tehtaalla valmistettiin vain kivennäisvettä, mutta myöhemmin toimintaa laajennettiin huomattavasti. Bonsdorffin kuoltua Viktor osti koko yrityksen itselleen ja nimesi sen omiin nimiinsä. Viktor kuoli jo vuonna 1857, ja sen jälkeen Hartwallin omistus on kiertänyt yhtiöltä toiselle, mutta suvulla on edelleen osakkeita Hartwallilta. Vielä vuonna 2008 Hartwallin suku oli edelleen kärkisijoilla Viktorin kuolinpesärahojen perinnöllä.

 

Von Rettigin suku

Muihin listan nimiin verrattuna Rettig on monille astetta tuntemattomampi. Alun perin saksasta kotoisin oleva suku, joka saapui Suomeen jo 1800-luvulla, on nykyisin suomalainen ja ruotsalainen liikemiessuku, joka tunnetaan erityisesti tupakkatehtailusta. Suvun suomalainen haara omistaa Rettig Group -perheyrityksen, joka aateloitiin vuonna 1898 nimellä von Rettig. Ensimmäinen tupakkatehtailija oli Fredric von Rettig, jonka jälkeen tupakkatehtaan kohtalo on siirtynyt isältä pojalle jo kuudessa sukupolvessa. Suku asui Turun alueella ja heidän sukuhautansa sijaitsee niin ikään Turussa. Tosin, tällä hetkellä Turun tupakkatehdas ei enää ole suvun omistuksessa.